Zahvalno srce je zdravije!

mr. sc. Danijela Gašparović

Danas se zna da su emocije produkt mozga, srca i samog tijela, no, mnoga zdravstvena istraživanja pokazuju kako naše srce ipak igra jednu od važnijih rola u tom kompliciranom mehanizmu stvaranja emocija. Institut HeartMath, osnovan u Americi 1991., jedan je od najvećih istraživačkih centra koji se bave dekodiranjem temeljne mehanike stresa. Zbog toga je ovaj centra napravio mnoge studije u kojima istražuje i identificira odnos između emocija i srca. Rezultat studija uvelike omogućavaju novi uvid  u otkrivanju odnosa između naših emocija, zdravlja i vitalnosti.

 
Emocije i srce
HeartMath studije definirale su vezu između srca i mozga i otkrile vrlo zanimljivu činjenicu da je srce je u stalnom dvosmjernom dijalogu s mozgom. U toj vrućoj komunikaciji srce ipak šalje više informacija prema mozgu nego mozak prema srcu. Ovo istraživanje objašnjava i kako srce reagira na emocionalne i mentalne reakcije i zašto određene emocije izazivaju stres i crpe energiju. Kada se pobude osjećaji poput ljutnje, frustracije, tjeskobe i nesigurnosti, ritam srca postaje nepravilan. 

Ovi nepravilni uzorci putuju u emocionalni centar u mozgu koji ih prepoznaje kao negativne ili stresne. Ovi signali tada stvaraju stvarne osjećaje koje osjećamo negdje u predjelu srca, ali i drugdje u tijelu. Taj nepravilni ritam srca za rezultat ima i blokadu naše sposobnost britkog mišljenja.

Ove su studije,  nadalje pokazale da je rizik od razvoja bolesti srca značajno povećan kod ljudi koji često doživljavaju stresne emocije poput iritacije, ljutnje ili frustracije. Te emocije stvaraju lančanu reakciju u tijelu: povećavaju razine stresnih hormona, stišću krvne žile i podižu krvni tlak, a imunološki sustav slabi. Ako takvo stanje stresa ostane konstantno neko vrijeme, tijelo će biti značajnije oštećeno, što dovodi do razvoja mnogih bolesti.

Isto tako, HeartMath istraživanja pokazuju, da kada doživljavamo iskrene emocije poput uvažavanja, ljubavi, brige i suosjećanja, srce stvara potpuno drugačiji, ustaljeni ritam. Znanstvenici smatraju da taj skladni ili gladak ritam srca,  pozitivno utječe na cijeli kardiovaskularni  i živčani sustav, te tijelo drži u savršenoj ravnoteži. Tada i mozak zna da se srce osjeća dobro, pa mi često takav sklad doživljavamo kao blagi i topli osjećaj u području srca.


Budite zahvalni i liječite srce
Osjećaj istinske zahvalnosti je jedan od najvažnijih konkretnih i pozitivnih emocija koje svaki pojedinac može najlakše generirati sam od sebe i održavati na duže vrijeme. Gotovo da svatko od nas ima nešto u životu na čemu je istinski zahvalan, nešto što istinski cijeni. Ono što moramo na dnevnoj bazi raditi je osvijestiti tu činjenici i iskreno biti zahvalni za to što imamo. Taj čin zahvalnosti u nama će otvoriti prostor ugodi, a toplina će obuzeti cijelo naše tijelo. „Važno je naglasiti da sama mentalna slika nekog sjećanja ne stvara pomak u našem srčanom ritmu, već moramo osjetiti emocije povezane s tom memorijom. Mentalne slike obično ne proizvode iste rezultate kao  fokusiranje na pozitivne osjećaje"  rekao je vođa  projekta McCraty.

Tehnika prizivanja pozitivnih emocija može pomoći u prevladavanju stresnih misli i pripadajućih negativnih emocija, te u život unijeti emocionalni balans, što će rezultirati poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja.

Pravilna prehrana i vježbanje sigurno će uvijek biti na prvom mjestu za zdravlje srca, no ova nova otkrića lansiraju i treći, vrlo bitan faktor za opću dobrobiti kardiovaskularnog sustava. Ovaj novi pristup "tretiranja" srca koriste već i mnoge bolnice u svojim  kardiološkim rehabilitacijskim programima diljem Amerike.

 


Povratak