Astaksantin – zaštita i ljepota kože iznutra i izvana!

Valentina Gambiroža, dipl.ing.

Sve više studija ukazuje da zdravlje i ljepota kože ovise uzajamnim djelovanjem vanjskim njegovanjem, ali i unutrašnjim, hranjenjem i djelovanjem na unutrašnje slojeve kože, dakle putem lokalne primjene tvari i prehrambene nadopune. U prvom redu to se odnosi na sastojke sa snažnim antioksidacijskim i peroksidacijskim (zaštita lipida) svojstvima.

U prošlosti su se u tu svrhu puno proučavali beta karoten (provitamin A) i vitamin E. Međutim, zanimanje se prebacilo na druge karotenoide kao što su astaksantin (koje stvaraju mikroalge Haematococcus pluvialis). Za razliku od beta karotena (provitamin A) i vitamina E, astaksantin ima snažna suzbijajuća (antioksidacijska) i anti peroksidacijska (lipidi) svojstva (Miki, 1991.).

U ispitivanjima na ljudima pokazalo se da astaksantin smanjuje vidljive znakove UV-starenja putem lokalne primjene i prehrambene nadopune u roku od 4 do 6 tjedana korištenja. U prilog tim podacima govori i niz in vitro ispitivanja i studija na životinjama. Istraživanja sugeriraju brojne potencijalne koristi astaksantina za kožu: za održavanje mladolikog izgleda, poništavanje preranih znakova starenja te sprečavanje raka kože uzrokovanog ultraljubičastim zračenjem.

Astaksantin i zaštita prirodnih antioksidansa kože i DNK

Radikali kisika nastali ultraljubičastim zračenjem napadaju stanice kože na razne načine. Kako su pokazali O’Connor i O’Brien (1998.), ultraljubičasta svjetlost može proizvesti oksidativni stres u živim stanicama in vitro.

Nadziranjem razina katalaze (CAT) i superoksidne dismutaze (SOD) te reaktivnih supstanci tiobarbiturne kiseline (TBARS), astaksantin može smanjiti oksidativni stres (p<0,01, n=6) nakon iradijacije ultraljubičastim zračenjem u vrlo niskim koncentracijama (5-10 nM).

Pokazalo se da je astaksantin približno 100-200 puta učinkovitiji od ostalih karotenoida, uključujući lutein i beta karoten (1,0 µM).

Slična izvješća Lyonsa et al. (2002.) pokazuju da je DNK stanica kože tretiranih ultraljubičastim zračenjem koje su predobrađene astaksantinom (10 µM) značajno manje oštećen. Nadalje, astaksantin štiti endogene antioksidante kože SOD i glutation (GSH) od radikalnog napada kisika.


Antiupalno djelovanje

Snažni antioksidant može modulirati upalu koja obično slijedi nakon izloženosti suncu. Yamashita (1995.) pokazuje da u zdravih muških pacijenata (n=7) lokalno nanesen prirodni astaksantin značajno smanjuje razinu opekline (eriteme) za čak 60% u roku od 98 sati nakon izlaganja UVB zrakama.

Sada znamo da astaksantin djeluje suzbijanjem proinflamatornih posrednika i citokina putem IKB kinaze koja ovisi o aktivacijskom putu NF-KB-a (Lee et al., 2003.).


Smanjenje bora

Astaksantin ima sposobnost da suzbije stvaranje bora uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem. Istraživanja dokazuju da lokalnim nanošenjem astaksantina (nakon izlaganja UV zračenju), nakon samo 5 tjedana, pojava novih bora se znatno smanjuje. Istovremeno su dijelovi obojene kože pokazali da je astaksantin očuvao integritet dermalnog sloja zaštitivši kolagensku mrežu.

U preliminarnoj studiji na ljudima, Seki et al. (2001.) demonstriraju ista zapažanja protiv bora kod ženskih pacijenata (n=3) uporabom lokalne kreme koja sadrži astaksantin. Dermatološki nalaz otkrio je značajno smanjenje bora i nadutosti na donjem dijelu očiju i obrazima nakon 2 tjedna korištenja.Povratak