ULJE NOĆURKA I MASTALGIJA (bol u grudima)

Valentina Gambiroža, dipl.ing.preh.teh, nutricionist

Periodična bol i napetost u grudima često je iskustvo žena u periodu prije menstruacije. Procjenjuje se da čak 70% žena pati od ovakvih pojava koje često utječu i na emocionalne poremećaje. Ponekad se bol javlja i nevezano za menstrualni ciklus. Pojava boli i napetosti može se javljati u obje dojke, samo u jednoj ili samo u pojedinom djelu dojke.
Postoje tri osnovne vrste mastalgije:

Klinička – bol se pogoršava približavanjem početka menstruacije, a jačina boli može varirati od ciklusa do ciklusa.
Ne-klinička – bol je neovisna o menstrualnom ciklusu; može biti konstantno prisutna ili se pojavljuje bez obrasca.
Bol grudnog koša – to nije prava bol grudi, već zahvaća mišiće u području ispod dojki.

Medicinska terapija mastalgije najčešće uključuje hormonsku terapiju, no često se raspravlja o njihovom pravom učinku te o raznim nuspojavama.
Razlozi pojave mastalgije mogu biti mnogobrojni, no najčešće se povezuju s hormonalnim promjenama, fibrocističnim promjenama u dojkama, pojavom cisti, upalom rebara i sl.

Ulje noćurka kao nehormonska i prirodna terapija se često preporuča u terapiji mastalgije. Naime, neka istraživanja ukazuju da žene koje pate od mastalgije imaju niske razine gama linolenske kiseline (GLK). GLK se konvertira u blagotvorne prostaglandine koji su sposobni inhibirati aktivnost upalnih tvari i tako reducirati bol. Ulje noćurka obiluje ovim kiselinama i zbog toga se smatra da može pomoći u ublažavanju napetosti i pojave boli u grudima, kao i u predmenstrualnim sindromima.
U Velikoj Britaniji ulje noćurka je službeno dopušten dodatak prehrani, a u pojedinim Europskim zemljama se smatra prvom linijom obrane u terapiji mastalgije i PMS-a. 

Preporučene doze i način primjene u terapiji mastalgije

Preporuke koje se odnose na terapiju mastalgije uljem noćurke iznose od 1500 do 2000 mg dva do tri puta na dan. Ukupno bi to iznosilo 3 do 6 g na dan.
Kako bi se zbog velikih doza smanjile moguće nuspojave (mučnine, dijareje, glavobolje, povraćanje i sl.), preporučuje se uzimanje doze uz obrok i uz dosta tekućine. Mogućnost nuspojava se dodatno umanjuje ukoliko se uzimanje jedne dnevne doze rasporedi u nekoliko manjih po obroku. Primjerice, jedna doza od 1500 mg se može postići uzimanjem 500 mg prije jela, 500 mg tijekom jela te 500 mg nakon jela.
Potrebno je napomenuti da primjenom u velikim dozama ulje noćurka može povećati osjetljivost grudi, a postoje i podaci koji govore da primjena velikih doza kroz duži vremenski period može uzrokovat permanentno povećanje grudi. Velike doze mogu uzrokovati i nuspojave kao što su mučnine, glavobolje, povraćanje, dijareje i sl.
Veća učinkovitost te bolji rezultati u terapiji PMS-a i problema s dojkama uočeni su prilikom paralelne primjene ulja noćurke s vitaminom E.

Zašto Aktival ULJE NOĆURKA + VITAMIN E?

Aktival-ovo ULJE NOĆURKA + VITAMIN E sadrži 495 mg ulja noćurke i 5 mg vitamina E po kapsuli. Takva doza olakšava primjenu i prilagodljivost dnevne doze, a ujedno umanjuje mogućnost neželjenih pojava koje se povezuju s primjenom velikih doza.
Budući da se esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ulju noćurke mogu vrlo brzo razgraditi, čime se gubi na djelotvornosti, dodan je vitamin E čije antioksidacijsko djelovanje omogućuje veću stabilnost masnih kiselina i usporava proces razgradnje istih. 

Povratak