ULJE NOĆURKA I ZDRAVLJE KOŽE

Valentina Gambiroža, dipl.ing.preh.teh, nutricionist

Već dugo je poznato da manjak esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati razne kožne probleme. Psorijaza, ekcemi, neurodermatitis, problemi s pigmentacijom, starosne promjene, opekline, rane, akne i alergijske reakcije koje se očituju na koži samo su neke od pojava koje mogu biti povezane, ili pojačane upravo zbog nedostatka esencijalnih masnih kiselina u organizmu. Budući da ulje noćurka obiluje esencijalnim masnim kiselinama, nije ni čudo da je njegovom primjenom kod osoba s kožnim problemima uočen značajan pomak na bolje, a to potvrđuju i mnogobrojne studije.

Odličan način da imate zdravu kožu je uzimanje ulja noćurke!

Nerijetko se žene, ali i muškarci žale na pojavu suhe kože. Takva stanja se sa starošću, zdravstvenim stanjem te modernim stilom života pogoršavaju. Razlog tome je smanjena učinkovitost prirodne zaštite kože, povećanje transepidermalnog gubitka vode te značajno manje razine ceramida u rožnatom djelu kože koji dovode do pretjeranog gubitka vlage. Ta nemogućnost održavanja adekvatne vlažnosti kože može voditi do toga da koža izgleda dispigmentirano, suho, puna akni te da gubi elastičnost. Suha koža može biti određena genetičkim i metaboličkim čimbenicima te lošim prehrambenim navikama. Ona je najčešće i podložna težim problemima kao što su dermatitis, ekcemi, seboreja i sl.
Konvencionalni pristup tretiranju suhe kože je primjena krema koje pojačano vlaže kožu. Ti proizvodi primarno djeluju tako da zaustavljaju površinski dio kože da povećava sadržaj vode u dijelu zvanom „stratum corneum“, time uzrokuju samo privremenu hidratizaciju kože.
Gama-linolenska kiselina (GLK) se smatra jednom od ključnih komponenti u optimalnoj strukturi i pravilnom funkcioniranju kože. Upravo sadržaj gama-linolenske kiseline u ulju noćurka može pomoći u pravilnom funkcioniranju kožne barijere, kao i u normaliziranju transepidermalnog gubitka vode. Uočeno je da ulje noćurka poboljšava i opće stanje kože, što se očituje većom elastičnošću, glatkoćom, smanjenju bora, manjim brojem upalnih procesa, te manjim razlikama u pigmentaciji. Ono blagotvorno djeluje, te pospješuje zarastanje rana i opeklina.

Mnoga su pozitivna djelovanja ulja noćurke na zdravlje kože, a kao značajna izdvajamo slijedeća:

 • Blagotvorno djeluje kod ekcema, atopijskog dermatitisa, psorijaze, seboreje i neurodermitisa
 • Hidratizira suhu kožu
 • Kožu čini elastičnijom
 • Blagotvorno djeluje kod vitiliga
 • Pomaže pri zaglađivanju hrapave kože
 • Smanjuje fine linije i bore
 • Pomlađuje kožu
 • Smanjuje tamnoću i nabreklost podočnjaka
 • Potpomaže proizvodnju novih stanica čime uzrokuje učinkovitije i brže zarastanje rana i opeklina
 • Umiruje alergijske reakcije
 • Može pomoći kod smanjenja upale povezane s poremećajima kože kao što je rozacea
 • Smanjuje neželjeno crvenilo i diskolorizaciju

Doziranje i način primjene

Način primjene kao i preporučena dnevna doza ulja noćurke uvelike su ovisne o vrsti terapije te željenom učinku. Preporuke koje se odnose na zdravlje kože su slijedeće:

 • Terapija akni i upalnih stanja kože:
  500 mg tri puta na dan uz obrok

 • Ekcemi:
  Odrasle osobe: 1000 mg (2 kapsule od 500 mg) tri puta dnevno; djeca od 4 do 12 godina: 500 mg tri puta na dan

 • Suha, prhutava ili seborejična koža:
  500 mg dva do tri puta na dan uz obrok. Budući da ulje djeluje emolientski može se nanositi i izvana tako da se kapsula probuši, a ulje jednostavno utrlja u kožu. 

 • Za mladenački izgled i opće zdravlje kože:
  500 mg dva do tri puta dnevno uz obrok

Zašto Aktival ULJE NOĆURKA + VITAMIN E?

Aktival-ovo ULJE NOĆURKA + VITAMIN E sadrži 495 mg ulja noćurke i 5 mg vitamina E po kapsuli. Takva doza olakšava primjenu i prilagodljivost dnevne doze ovisno o željenim rezultatima, a ujedno umanjuje mogućnost neželjenih pojava koje se povezuju s primjenom velikih doza.
Budući da se esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ulju noćurke mogu vrlo brzo razgraditi, čime se gubi na djelotvornosti, dodan je vitamin E čije antioksidacijsko djelovanje omogućuje veću stabilnost masnih kiselina i usporava proces razgradnje istih.
Aktival-ovo ulje noćurke nalazi se u kombinaciji s vitaminom E što je i u slučaju liječenja ili tretiranja pojedinih kožnih stanja također prednost, ali i u svrhu veće iskoristivosti esencijalnih masnih kiselina koja se nalaze u ulju noćurke. 

Povratak