Zdravlje i ljepota kože koja se može progutati – Astaval

Valentina Gambiroža, dipl.ing., nutricionist

„Ljepota iznutra“ ili poboljšano stanje kože putem prehrane i dodataka svjetski je trend koji je u porastu.
Koža treba snažnu zaštitu budući da je uvijek izložena zagađenju, dimu i UV zrakama koji povećavaju štetne, slobodne radikale u koži. Starenje dovodi smanjenju antioksindanasa u koži i zbog toga je sve više ovisna o unosu antioksidanasa putem hrane. Astaksantin  pokazuje superiornu zaštitu stanica kože i doprinosi njenom zdravlju i boljem izgledu.
Studije pokazuju da astaksantin  ima nekoliko učinaka na kožu:

 smanjuje bore
 poboljšava elastičnost jačajući kolagen
 povećava vlažnost kože
 štiti od štetna UV zračenja
 smanjuje staračke promjene (pigmentacija, staračke pjege)
 


Dva su klinička istraživanja na ljudima utvrdila da uporaba astaksantina poboljšava vidljive znakove preranog starenja i općeg zdravlja kože. Prva, dvostruko slijepa, placebo-kontrolirana studija (Yamashita 2002.) je pokazala da astaksantin u kombinaciji s vitaminom E (Astaval), poboljšava više aspekata ukupnog stanja kože.

Osam pacijentica sa stanjem suhe kože (srednja dob 40 godina) primalo je dnevne doze od 2 mg astaksantina i 40 mg prirodnih vitamina E. Nakon 2. i 4. tjedna prikupilo se više vrsta podataka te su se isti usporedili s početnim nultim očitanjima. Uočene su mjerljive razlike samo 2 tjedna nakon suplementacije. Do 4. tjedna tretirane su pacijentice s karakteristikama suhe kože pokazivale sljedeće: povećane razine vlažnosti (Slika 1); nepromjenjiva prirodna ulja, smanjenje bora (slika 2), i smanjenje bubuljica.U drugoj studiji Yamashita (2006.), pacijenticama raznih tipova kože (n=49, srednja dob 47 godina) dano je ili 4 mg (2 x 2 mg) astaksantina ili placebo u jednostruko slijepoj, nasumičnoj, kontroliranoj studiji. Nakon šest tjedana uzimanja 4mg astaksantina dnevno, rezultati standardnog upitnika pokazali su da je cijela liječena grupa žena osjećala da im se stanje kože značajno poboljšalo (Slika 3).

Instrumentalna analiza dokazala je da je liječena grupa uistinu postigla pozitivne rezultate posebice hidratacije i elastičnosti. Nadalje, pregled dermatologa je pokazao smanjenje bora te poboljšanu elastičnost u liječenoj grupi posebno nakon 3. i 6. tjedna (Slika 4).

Rezultati su značajni budući da je za regeneraciju kože obično potrebno između 4-5 tjedana. Najveće poboljšanje uočeno u 6. tjednu govori u prilog teoriji da astaksantin  štiti i omogućuje koži da se regenerira.

ASTAVAL je dodatak prehrani kojisadrži astaksantin iz mikroalge Haematococcus Pluvialiste vitamine C i E prirodnog podrijetla.

Preporučena dnevna doza za Astaval je 1 kapsula na dan, a preporučljiv je:

  1. Kod izlaganja suncu (UV zračenje)
  2. Alergija uzrokovanih sunčevim djelovanjem
  3. Za ljepotu kože (poboljšava elastičnost, smanjuje bore i daje joj vlažnost)
  4. Pušačima
  5. Kod stresa
  6. Kod izlaganja kemikalijama i zagađenju


Sastav:


Povratak