Gastroval - Prirodom protiv probavnih tegoba!

Stil življenja, nepravilna prehrana, stres, ali i ostali čimbenici sve su češći uzrok različitih probavnih smetnji koje utječu na muškarce i žene svih dobnih skupina. Nepotpunu probavljivost hrane, posebice masne, koja se očituje osjećajem punoće ili nelagode u trbuhu popraćene bolovima ili grčevima, žgaravicom, mučninom ili velikim količinama zraka u crijevima ljudi su od davnina rješavali različitim biljnim pripravcima ili proizvodima. Novija istraživanja na pojedinim biljkama također govore u prilog njihove djelotvornosti kod smanjivanja i uklanjanja uobičajenih probavnih tegoba.

Upravo takve spoznaje bile su vodilja pri osmišljavanju Gastrovala, dodatka prehrani namijenjenog prvenstveno boljoj probavljivosti hrane.

Gastroval sadrži ekstrakte biljaka koje djeluju blagotvorno na čitav probavni sustav organizma. Kvartet biljnih vrsta (artičoka, maslačak, menta i kamilica) obiluje gorkim tvarima, aromatičnim kiselinama, flavonoidima, eteričnim uljima te vitaminima A i C. Pojedinačno i sinergističko djelovanje aktivnih tvari Gastrovala poboljšava rad probavnog sustava i organa koji su uključeni u probavljanje hrane.

Artičoka (Cynara scolymus)

Gastroenterolozi priznaju višestruku ljekovitost artičoke zbog sadržaj gorkih glikozida. Oni smatraju da artičoka  djeluje na stanice jetre tako da potiče njihovu aktivnost, a ujedno djeluje zaštitno (cinarin). Smanjuje masnoću i trigliceride u krvi, olakšava probavu masti. Najnovija istraživanja dokazuju da se artičoka može primjenjivati i preventivno kod ateroskleroze. Ekstrakti artičoke dobijaju se iz njezinih listova.

Maslačak(Taraxacum officinale)

Maslačak obiluje inulinom, gorkim tvarima, flavonoidima, fitosterolima i mineralnim tvarima. Zbog visoka udjela gorkih tvari maslačak djeluje kao snažan diuretik, ali i izvanredan koleretik jer potiče stvaranje i lučenje žuči što pomaže boljoj probavljivosti hrane, posebice masnije. Kao i artičoka, pozitivno djeluje na oporavak jetre. 

Menta (Mentha piperitae folium)

Osim što sadrži eterična ulja, menta je bogata i fenolnim spojevima koji djeluju antivirusno, protuuplano i antioksidativno. Eterična ulja mente imaju umirujuće (antispazmatsko) djelovanje na probavni sustav pa blagotvorno djeluju kod želučanih tegoba, bolesti žuči, bolesti jetre i crijevnih oboljenja. Menta pojačava stvaranje želučanog soka, dobro djeluje protiv gastritisa te ublažava grčeve u želucu.

Kamilica(Matricaria chamomilla)

Blagotvorno djelovanje kamilice na probavni sustav poznato je već stoljećima. Aktivni sastojci (seskviterpenski laktoni, eterična ulja i sl.) djeluju protuupalno i antispazmatsko, smirujući mišićna tkiva, posebice probavnog trakta.

Zahvaljujući djelotvornim sastojcima biljnih vrsta Gastroval-a(link) njegova primjenjivost i djelotvornost u svrhu smanjenja probavnih smetnji i tegoba je vrlo široka, no prvenstveno se preporučuje kod:

  • mučnine i trbušnih bolova
  • nadutosti
  • bolesti slezene, jetre i žuči (ne kod žučnih kamenaca ili opstrukcije žučnih vodova)
  • kod slabijeg rada crijeva i povećanog oslobađanja crijevnih plinova
  • detoksikacije
  • neredovite mjesečnice  


Povratak