BETA GLUKAN

Valentina Gambiroža, dipl.ing.preh.teh, nutricionist

Nova alfa i omega zdravlja!

Čini se da naš imunološki sustav gubi u borbi protiv izazova današnjice kao što su virusi, bakterije, zagađenja iz okoliša, stres, sve učestalije korištenje lijekova, nepravilna i neadekvatna prehrana, slabija tjelesna aktivnost i sl. Ovi, ali i mnogi drugi čimbenici kontinuirano narušavaju učinkovitost našeg obrambenog odgovora organizma, istodobno ga stavljajući u sve veći izazov. Jednina učinkovita obrana od takvih napada je snažan i funkcionalan imunološki sustav.

Možemo li pomoći našem imunološkom sustavu?

Srećom, odgovor je da. Postoje mnogi prirodni proizvodi, prije svega dodaci prehrani, koji dokazano jačaju imunološki sustav organizma. Među njima, najznačajnije mjesto, zbog svojeg djelovanja i učinkovitosti, svakako zauzima BETA GLUKAN.

Što je BETA GLUKAN?

Beta glukan je dugolančani polisaharid (lanac molekula glukoze) koji se prirodno nalazi u staničnim stijenkama kvasca (Saccharomyces cerevisiae), mnogim jestivim gljivama te žitaricama, zobi i ječmu. O izvoru beta glukana, ovisi i njegova djelotvornost i aktivnost. Znanstvenici se slažu da kemijski gledano, beta 1,3/1,6 glukani (položaj veza u osnovnom lancu), koje u najvećim količinama nalazimo u kvascu, imaju najveću pozitivnu učinkovitost na rad imunološkog sustava. Primarno, uzrokuju čitavu kaskadu događaja koji stimuliraju, moduliraju i aktiviraju imunološki sustav.

Beta glukan zbog svog djelovanja nalazi široku primjenu pri čemu doza i način primjene igraju ključnu ulogu. Citostatički i citolitički učinak ukazuje na značajnost njegova djelovanja, čemu u prilog govore imnoga znanstvena istraživanja provedena na beta 1,3/1,6 glukanu, ali i podatak da je u Japanu registriran kao imunostimulant učinkovit kod terapije i prevencije tumorskih oboljenja. Djelotvornost je proporcionalna s dozom, pa se tako u onkološkom smislu preporučuju veće doze (od 1500 mg/dan pa i veće), dok u preventivne svrhe, odnosno za opće jačanje imunološkog sustava mogu primjenjivati i manje doze. 

Primjena beta glukana:

  • Kod virusnih (viroze, gripe, HPV, mononukleoza …), bakterijskih (prije svega E. coli), parazitskih i gljivičnih infekcija
  • Kod hematoloških oboljenja
  • Onkoloških oboljenja
  • Nakon operativnih zahvata
  • Kod dijabetesa
  • Kod alergija
  • Kod izloženosti različitim vrstama zračenja (kemoterapija, radijacija)
  • Autoimunih bolesti
  • Kod iscrpljenosti organizma 

U asortimanu Aktival proizvoda možete naći BETA GLUKAN od 250 mg (pakiranja sa 30 i 60 kapsula) te BETA GLUKAN FORTE od 500 mg (pakiranje sa 90 kapsula). Dvije različite doze osmišljene su kako bi olakšale primjenu i terapijsku namjenu. Beta glukan i Beta glukan forte sadrže beta 1,3/1,6 glukan izoliran iz stanične stijenke kvasca, a prirodni su i potpuno sigurni proizvodi visoke čistoće, pa kao takovi ne uzrokuju nuspojave ili alergijske reakcije.

Aktival Beta glukan i Beta glukan forte smatraju se potpuno sigurni za uporabu, a preporučuju se i kod paralelne terapije lijekovima, jer povećava njihovu djelotvornost, skraćuje tijek oboljenja i ubrzavaju oporavak. 

Povratak