Tradicionalne biljke u borbi protiv reume

Valentina Gambiroža, dipl.ing.preh.teh, nutricionist

10 vrsta biljaka

Reumoval balzam je kozmetika s posebnom namjenom u čijem se sastavu nalazi čak 10 biljnih vrsta, odnosno njihovih aktivnih sastojaka. Njihovo pojedinačno, ali i sinergijsko djelovanje pomaže trenutačnom otklanjanju boli i tegoba prouzročenih normalnim procesom starenja, bolovima u mišićima i kostima, smanjivanju otečenosti, osjećaja žarenja kao i raznim reumatičnim oboljenjima.

Kamfor iz ružmarina, kao jedna od komponenti Reumoval balzama, djeluje antispastično (umanjuje pojavu grčeva i ukočenosti), a i odličan je analgetik. Kombinirana primjena mentola i kamfora stvara osjećaj hlađenja na koži te djeluje kao blagi anestetik.

Planinski bor (Pinus pumilio) osim što djeluje kao analgetik, prodire duboko u kožu djelujući protuupalno, potiče cirkulaciju te pruža osjećaj topline koji umanjuje osjećaj boli kod reumatizma, artritisa, gihta i ozljeda mišićnog i vezivnog tkiva.

Ljekovita svojstva koprive(Urtica dioica) poznavali su i stari Grci. Njezino svojstvo žarenja se od davnina primjenjivalo za prevenciju reumatskih stanja, a osim što djeluje protuupalno, pomaže smanjenju otečenosti.

Kapsaicin iz paprike (Capsicum fructescens) smanjuje osjećaj boli i djeluje protuupalno i antiseptički, a poboljšava i optok krvi (cirkulaciju).


Menta (Mentha x piperita) djeluje umirujuće (antispazmatski), opuštajući mišiće, ali umanjuje i otekline.

Eterična ulja eukaliptusa (Eucalyptus globulus) djeluju antiseptički, a potiče i cirkulaciju, što djeluje blagotvorno kod bolova u mišićima.

Arnika (Arnica montana) sadrži protuupalne laktone koji sprječavaju širenje krvi u potkožnom tkivu (kod modrica) i upalu okolnog tkiva. Pokazala se kao djelotvorna za ublažavanje bolova kod uganuća, manjih ozljeda kod kojih se pojavljuju otekline i artritisa.

Gospina trava (Hypericum perforatum) ublažava neuralgije, išijas i druge upalne procese.

Aktivni sastojci maslačka (Taraxacum officinale) djeluju protuupalno i sprječavaju pojavu otečenosti.

Prvo hladi, a zatim grije

Specifičnost djelovanja Reumoval balzama je prvotno pružanje osjećaja hladnoće, a zatim topline. Hlađenje umanjuje otečenost i osjećaj žarenja u zglobovima, dok učinak topline pomaže pri smanjenju osjećaja boli, poticanju cirkulacije i popuštanju ukočenosti.  

Povratak