Za lagan korak!

Mr.sc. Ivana Ugarković, dipl.ing., nutricionist

Danas gotovo trećina čovječanstva ima poteškoća s venama. To je prije svega zbog uspravnog čovjekova držanja, na koji se venski sustav evolucijski još nije u potpunosti prilagodio. Naime, radi uspravnog držanja se povećala količina cirkulirajuće krvi u nogama. Kod zdravog čovjeka krv se vraća odozdo prema gore i od površinskih prema dubinskim venama, dakle, u suprotnom smjeru od sile gravitacije.
Kroz vene krv bogata ugljikovim dioksidom putuje od stanica prema srcu i dalje, malim optokom krvi, prema plućima gdje se obogaćuje kisikom. To je omogućeno zahvaljujući venskim zaliscima koji se nalaze u lumenu glavnih vena. Njihova zadaća je usmjeravanje krvi prema srcu, te sprečavanje vraćanja krvi u smjeru gravitacije, dakle prema stopalima. Tome pomažu i mišići, naročito mišići potkoljenice, koji svojim tonusom i kontrakcijama komprimiraju vene i tako pomažu cirkulaciju krvi prema srcu.

Ukoliko dođe do oštećenja funkcije venskih zalistaka venska krv se vraća u smjeru gravitacije, pa dolazi do tzv. refluksa. Krv se zadržava u venama koje se šire, pa nastaju proširene vene. Do oštećenja venskih zalistaka najčešće dolazi kod dugih i ravnih vena nogu. Proširene vene se nasljeđuju, a na razvoj proširenih vena utječu različiti rizični čimbenici kako što su trudnoća, oralna kontracepcija, dugotrajno sjedenje i stajanje, fizička neaktivnost, prekomjerna tjelesna masa, nošenje visokih potpetica, itd. Od bolesti proširenih vena posebno pate ljudi čiji posao iziskuje dugotrajno stajanje kao što su stomatolozi, kirurzi, konobari, frizeri. Bolest se dodatno pogoršava ljeti budući da toplina dovodi do slabljenja tonusa vene pri čemu se u veni zadržava veća količina krvi.

Simptomi proširenih vena su pojava kapilara, pojava nabreklih potkožnih vena, natečene noge, pojavljivanje ekcema ili otvrdnuća kože, te pojava rana na nogama i rana koje ne cijele.
Tegobe proširenih vena kao što su otekline ili osjećaj težine u nogama mogu se ublažiti određenim biljnim preparatima.

Među najpoznatijima je ekstrakt divljeg kestena. VENOVAL GEL sadrži optimalnu kombinaciju ekstrakta divljeg kestena, eteričnog ulja eukaliptusa i mentola.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum)

Na stjenke kapilara i vena naročito dobro djeluje escin iz sjemenki divljeg kestena smanjujući simptome kronične venozne insuficijencije. Escin je smjesa triterpenskih glikozida, saponina. Djeluje venotonično, odnosno vazokonstriktivno (stezanje krvnih žila), antiedemsko i protuupalno. 

Smanjuje propusnost kapilara, smanjujući količinu elastaze i hijaluronidaze, čime sprečava nastanak edema, dakle naticanje donjih ekstremiteta, te poboljšava cirkulaciju i tonus vena, a time i vraćanje krvi prema srcu. Također smanjuje edem nakon traume, naročito nakon sportske ozljede, operacije i ozljede glave. Divlji kesten sadrži i flavonoide koji pojačavaju tonus vena i djeluju kao antikoagulansi (sredstvo za sprečavanje grušanja krvi), čime se smanjuje opasnost od tromboze.

Eukaliptus (Eucalyptus globulus)

Glavni aktivni sastojak eteričnog ulja eukaliptusa, naziva se cineol (eukaliptol). Cineol ima protuupalno, antiseptično i analgetičko djelovanje. Eterično ulje ima i karakterističan miris, pa se često upotrebljava kao mirisna komponenta kozmetičkih pripravaka.

Mentol

Mentol je glavni sastojak ulja koje se dobiva iz metvice. Djeluje analgetički. Ima sposobnost podražavanja receptora za osjećaj hladnoće u koži, pa daje dobro poznati osjećaj hlađenja kada se nanese na kožu. Ima lokalno anestetičko djelovanje, a upotrebljava se i kao sredstvo koje smanjuje svrbež.

Aktivni sastojci VENOVAL GELA pojačavaju tonus vena i poboljšavaju cirkulaciju krvi prema srcu, ublažavaju otečenost nogu, djeluju protuupalno i analgetički, te stvaraju osjećaj ugode i olakšanja.

VENOVAL GEL se preporučuje kod:

  • osjećaja umora i težine u nogama
  • proširenih vena
  • otečenih nogu (venski edem)
  • grčeva u nogama
  • upala vena i varikoznih vena

VENOVAL GEL je ugodna mirisa, lako se razmazuje i ne ostavlja tragove na odjeći.

Dostupan je u ljekarnama i u web trgovini..

Povratak