Zdravo srce i krvne žile – omega 3 i crvena riža

Valentina Gambiroža, dipl.ing., nutricionist

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrtnosti kako u svijetu tako i u hrvatskoj. Nepravilna i neadekvatna prehrana te stil života (tjelesna aktivnost, pušenje, stres i sl.) čimbenici su koji značajno utječu na razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava, primarno zbog toga što rezultiraju povišenjem masnoća i kolesterola u krvi.

Procjenjuje se da se promjenom životnih navika može reducirati čak oko 50% prijevremene smrtnosti i invalidnosti od kardiovaskularnih bolesti, a djelotvornost pojedinih dodataka prehrani u tom smislu ima sve veću ulogu i značaj.

OMELIP je dodatak prehrani koji inovativnom i patentiranom proizvodnjom objedinjuje dva vodeća prirodna proizvoda koja djeluju protektivno na srce i krvožilni sustav – omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja i proizvod fermentacije riže (crvena riža).

Mnogobrojne studije, ali i iskustva liječnika i pacijenata ukazuju na sve veći značaj omega 3 masnih kiselina i crvene riže pri promociji zdravlja srca i krvožilja.

OMELIP omogućuje korištenje obje vrste dodataka u jednoj dozi, umjesto više njih odvojeno, što značajno utječe na učinak i djelotvornost.

Riblje ulje i omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline kao esencijalne masne kiseline nužno su potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Zbog činjenice da je prehrana prosječnog čovjeka sve oskudnija ribama, kao primarnim izvorom omega 3 masnih kiselina, riblje ulje kao dodatak prehrani predstavlja odličnu alternativu za nadoknadu ili nadopunu prehrani.

Postoje brojni znanstveni dokazi da omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja (EPA i DHA) višestruko doprinose zdravlju.

Poznati su pozitivni učinci na: srce i krvožilni sustav, reumatoidni artritis, zglobovi, prenatalan razvoj (mozak i vid), mentalne i kognitivne funkcije (ADHD, depresija, demencija, Alzheimerova bolest), itd.

Od svih zdravstvenih beneficija na koje ukazuju, najznačajniji je onaj koji se odnosi na promociju zdravlja srca i krvožilnog sustava, što se objašnjava slijedećim učincima:

 • antiaritmijski (utječu na ionske kanale u membranama stanica srca, povećavaju prag za fibrilaciju klijetki i povećavaju varijabilnost ritma srca) - značajno smanjuju ukupnu smrtnost i rizik od iznenadne smrti zbog aritmija
 • antihipertenzivni (umjereno snižavaju krvni tlak),
 • antitrombotički (smanjuju agregaciju i reaktivnost trombocita, smanjuju viskoznost plazme i potiču fibrinolizu)
 • protuupalno (sprječavaju upalne procese u žilama i stvaranje plaka). 

Crvena riža

Crvena riža kao proizvod fermentacije riže uz pomoć crvene plijesni (Monascus purpureus) u svom sastavu sadrži brojne aktivne supstance (monakoline, biljne sterole, vitamine, izoflavone, probavne enzime itd.). Primarno, stvaraju se prirodni inhibitori HMG-CoA reduktaze, poznatih i kao monakolini. Od sveukupno 14 vrsta monakolina koji se stvaraju prilikom procesa fermentacije, najznačajniji je monakolin K (poznat i kao mevinolin ili lovastatin).

Iako se primarno upravo monakolinu K pripisuje djelovanje crvene riže, značajno je spomenuti da osim monakolinima, crvena riža obiluje i drugim supstancama koje doprinose njenom djelovanju (biljni steroli, pigmenti, GABA, vitamini (niacin), izoflavoni, probavni enzimi, nezasićene masne kiseline, itd.). Ove komponente ujedno smanjuju i apsorpciju kolesterola putem probavnog trakta, pa se time postiže i dodatan učinak.

Važnost sastava crvene riže ukazuje i podatak da je količina monakolina (koji se opisuju kao prirodni statini) u crvenoj riži u prosjeku vrlo niska u usporedbi sa sintetskim lijekovima, a učinak je prema pojedinim studijama podjednak. Takvi rezultati objašnjavaju se upravo kompleksnim sadržajem i pojedinim aktivnim supstancama koje i pojedinačno, ali i sinergijskim djelovanjem pridonose rezultatima.

Crvena riža ima dugu tradiciju primjene, a novija istraživanja potvrđuju da pomaže kod hiperlipidemije i hiperkolesterolemije, smanjujući ukupni i LDL, poznat i kao „loš“ kolesterol, a povećavajući HDL ili „dobar“ kolesterol.

Tako djelujući crvena riža doprinosi zaštiti zdravlja srca i krvožilnog sustava.

Zašto kombinacija omega 3 masnih kiselina i crvene riže?

Kombinirani proizvod umanjuje mogućnost zaboravljanja ili zanemarivanja uzimanja pojedinačnih preparata, olakšava primjenu, a time i terapiju i djelotvornost.

Prednost ovakve kombinacije dva spomenuta dodatka prehrani pokrepljena je i najnovijim znanstvenim studijama. Tako se primjerice prema istraživanju objavljenom u Mayo Clinic proceedings (Becker, DJ, et al. Mayo Clin Proc. 83(7):758-764, 2008.) pokazalo da kombinacija omega 3 masnih kiselina iz ribljeg ulja i crvene riže, te promjena životnog stila u usporedbi sa sintetskim statinskim lijekovima značajno snižavaju kolesterol. Naime, nakon tromjesečne terapije (74 pacijenta koji su nasumično raspoređeni na alternativnu (riblje ulje i crvena riža) i statinsku (40 mg/dan) grupu) sa povišenim razinama kolesterola, utvrđeni su slijedeći rezultati:

razina LDL kolesterola u alternativnoj skupini smanjila se za 42,4%, a u statinskoj 39,6%
razina triglicerida u alternativnoj skupini smanjila se za 29%, a u statinskoj značajno manje (9%)
alternativna skupina u odnosu na statinsku zabilježila je i značajniji pad na težini kod pretilih osoba

Zaključak dr. Beckera i suradnika je da su promjena životnih navika i uzimanja kombinacije dodataka prehrani (omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja i crvena riža) podjednako učinkoviti, ako ne i bolji od lijekova.

OMELIP – preporuke

Kombinacija sastojaka OMELIP-a doprinosi učinkovitijoj regulaciji lipida i kolesterola u krvi te prevenciji kardiovaskularnih (srčano-žilnih) oboljenja, kako pojedinačnim, tako i sinergijskim djelovanjem sastojaka.

OMELIP se preporučuje kod:

 • Primarne i sekundarne prevencije bolesti srca i krvnih žila
 • Ateroskleroze
 • Povišenih masnoća u krvi
 • Povišenog krvnog tlaka
 • Blaže povišenih razina kolesterola u krvi (hiperkolesterolemije)
 • Hipertrigliceridemije (povišeni trigliceridi u krvi)
 • Kad promjene u prehrani nemaju rezultata u smanjenju povišenog kolesterola u krvi

Povratak