Pivo - piće za žene u menopauzalnim promjenama?

Valentina Gambiroža, dipl.ing., nutricionist

Iako je vrlo neobično, posebice muškom spolu, promatrati pivo kao proizvod koji ublažava pojave koje se javljaju u zrelih žena, vjerodostojna znanstvena istraživanja podržavaju takva razmišljanja.

Ključ takva djelovanja je u fitoestrogenima (prirodnim, biljnim estrogenima). Vezivanjem na receptore estrogena, ovi spojevi osiguravaju blag estrogenski učinak na tijelo. Budući da razina estrogena u vrijeme menopauze pada, ovi spojevi imaju balansirajući učinak. Na taj način se smanjuju neugodne pojave (naleti vrućine, znojenje, promjene u raspoloženju i slično) uzrokovane hormonalnom neravnotežom.

Djelovanje piva (hmelj) na hormonalni sustav žene nije novost!

Još prije strojnog branja cvijeta hmelja, kada su žene i djevojke cvjetove brale ručno, utvrđeno je da se kod njih menstrualni ciklusi javljaju ranije. Danas je takav učinak i znanstveno potvrđen i objašnjen. Naime, hmelj sadrži visoke količine fitoestrogena.

Fitoestrogen iz hmelja naziva se 8-prenilarginin (8PN) i najjači je do sada znanstvenicima poznati prirodni estrogen. Prisutan je u pivu, no u relativno niskim količinama u odnosu na razine u biljnim ekstraktima.

Češki su znanstvenici ove spoznaje prihvatili s oduševljenjem jer osim strastvene ljubavi i duge, svjetski poznate tradicije u proizvodnji piva, imali su i dodatan razlog za proizvodnju „piva za žene“. Naime, čehinje zbog načina prehrane unose vrlo niske razine prirodnih estrogena,pa su menopauzalne tegobe kod njih učestalije, a ljubiteljice su piva. 

Potvrđeno je da hmelj i na druge načine pozitivno utječe na zdravlje žena - ima anti-upalni učinak, poboljšava gustoću kostiju i sadrži antioksidanse koji smanjuju inzulinsku rezistenciju i djeluju protutumorski.

Iako se pivo može smatrati izvorom fitoestrogena, koji, kao što je opisano dokazano smanjuju neugodne pojave menopauzalnih promjena, nije na odmet napomenuti da količine tih aktivnih tvari značajno variraju između pojedinih vrsta piva. A i kako bi se uočio njihov učinak potrebno je konzumirati izuzetno velike količine ovog pića.

Na sreću, dugogodišnja istraživanja i spoznajne činjenice nisu bačene u vjetar. Razvojno-istraživački tim iz renomirane francuske tvrtke Naturex razvio je visko pročišćen proizvod koji obiluje 8-prenilaringeninom izoliranim iz pomno probranih ženskih cvjetova hmelja (Lifenol®). Njegov učinak je dodatno potvrđen kliničkim studijama, a proces proizvodnje je patentiran.

Lifenol® se kao jedan od sastojaka nalazi se u MENOVAL-u i preporučuje se svim ženama kao prirodna pomoć pri rješavanju menopauzalnih tegoba. Osim ekstrakta hmelja, MENOVAL sadrži i ekstrakte konopljike (koja djeluje blago progesteronski) i matičnjaka (smiruje i opušta). 

Povratak