Antioksidansi u Prostamixu

Ivana Ugarković, dipl.ing., nutricionist

Likopen

Ispitivanja pokazuju da muškarci koji konzumiraju rajčicu i proizvode od rajčice imaju značajno manji rizik razvoja karcinoma prostate. Za to je zaslužan likopen, karotenoidni pigment odgovoran za crvenu boju rajčice. Bioraspoloživost u vodi netopljivog likopena se povećava kuhanjem i preradom i prisustvom masti u istom obroku. Najveće koncentracije likopena u tijelu su prisutne u jetri, zatim u nadbubrežnim žlijezdama, testisima i prostati. U prostati se oko 90% likopena nalazi u obliku cis izomera. U Ujedinjenom Kraljevstvu prosječni unos likopena je 1 mg dnevno, dok je u SAD-u unos likopena pet puta veći.

Likopen smanjuje rizik nastanka karcinoma prostate kroz različite mehanizme. Likopen djeluje kao antioksidans čime se smanjuje oštećenje DNA, ali ispitivanja pokazuju da i inhibira rast stanica različitih karcinoma uključujući i inhibiciju rasta stanica karcinoma prostate. Također inhibira rast normalnih epitelnih stanica prostate čime utječe na primarnu prevenciju karcinoma prostate i prevenciju dobroćudnog povećanja prostate. Neka ispitivanja pokazuju i da oksidacijski metabolit likopena inducira apoptozu ili programiranu smrt stanica u stanicama prostate, kojom stanica pokreće vlastitu smrt kao sastavni dio fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja. Ispitivanja pokazuju i učinak likopena na poboljšanu komunikaciju između stanica preko pukotinskih veza (gap junction) koja je važna za održavanje tkivne homeostaze. Nadalje, likopen utječe na inzulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1) čije su povišene koncentracije u serumu povezane s povećanim rizikom za neke vrste karcinoma uključujući karcinom prostate. Također, inhibira ekpresiju pleiotropnog citokina koji potpomaže upalu, te djeluje kao faktor rasta kod epitelnih stanica prostate, a inhibira i aktivaciju androgena koji utječu na nastanak karcinoma prostate. Likopen inducira enzime faze II detoksikacije tvari koje uključuju i egzogene karcinogene).

U istraživanju koje je pokazalo da likopen značajno inhibira DNA sintezu, aktivnost i ekspresiju gena za androgeni receptor u prostati, ispitanici su dobivali dozu od 10 mg likopena dnevno budući da se crijevna apsorpcija povećava s većim dozama.

 Selen

Selen je esencijalni mineral u tragovima koji se nalazi u žitaricama, mesu, peradi, ribi, jajima i mliječnim proizvodima većinom u obliku organskog spoja. Sastavni je dio enzima glutation peroksidaze (GSH-PX) koja štiti DNA i stanične membrane od peroksidnog oštećenja katalizirajući konverziju peroksida u hidroksi kiseline,  te na taj način selen pomaže u obrani od karcinoma. Selen također inhibira stvaranje prostaglandina koji izaziva upalna stanja, pa bi se moglo reći da indirektno djeluje protuupalno. Preporučena doza selena prema Pravilniku o dodacima prehrani (NN 046/2011) je 55 µg dnevno.  Istraživanja pokazuju da dodavanje selena u svakodnevnoj prehrani može imati mogućnost zaštite od karcinoma prostate, te da se nedostatak selena može dovesti u vezu s povećanim rizikom karcinoma prostate. Kod muškaraca (980) koji su uzimali 200 µg selena dnevno tijekom 4 i pol godine smanjen je značajno rizik nastanka karcinoma prostate u odnosu na placebo.

 Vitamin E

Vitamin E je u masti topiv vitamin koji se u prirodi pojavljuje u osam različitih oblika uključujući (α-, β-, γ- i δ-) tokoferole i (α-, β-, γ- i δ-) tokotrienole. Glavni izvor vitamina E su biljna ulja (kukuruzno, sojino i suncokretovo), margarin, žitarice, orašasti plodovi i pšenične klice. Smatra se da je za antikancerogena svojstva vitamina E najviše zaslužna njegova antioksidacijska aktivnost. Mnoga ispitivanja pokazuju zaštitni učinak vitamin E vezano uz karcinom prostate.

Preporučena doza vitamin E  prema Pravilniku o dodacima prehrani je 12 mg dnevno.

 Cink

Cink je sastojak brojnih metaloenzima i važan je za rast stanica i replikaciju, osteogenezu i imunitet. Također može indirektno djelovati kao antioksidans stabilizirajući membrane kod nekih stanica. Izvor cinka u prehrani je crveno meso, morska hrana, perad, žitarice, mliječni proizvodi, mahunarke i povrće.

Preporučena doza cinka prema Pravilniku o dodacima prehrani  je 10 mg dnevno.

Cink je jedan od glavnih nutrijenata koji se koncentriraju u prostati i izlučuju u sjemenu tekućinu. Zdrava prostata ima deset puta više cinka u usporedbi s drugim tkivima. Cink je važan za imunitet i prevenciju infekcija, kao i za poboljšanje pokretljivosti spermija. Prostata zahvaćena karcinomom ima manje zalihe cinka u usporedbi sa zdravom prostatom, a simptomi dobroćudnog povećanja prostate nestaju kod nekih muškaraca prilikom uzimanja cinka.


Povratak