Klinčić mirodija koja liječi

mr.sc Danijela Gašparović, mr. phram.

U našem spreju TIMOVAL  uz ekstrakt lista timijana nalazi se i eterično ulje cvjetnog pupoljka klinčića.

Klinčić (Syzygium aromaticum ili Eugenia caryophyllata) iz porodice Myrtaceae, kod nas poznat i kao karanfilić ili klinček,  tradicionalno je omiljena zimska mirodija.

Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta  koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem  mijenjaju boju u bakreno smeđu.

Kinezi su ga koristili  kao mirodiju  300. g. pr. Kr. Portugalci su na divlji klinčić naišli kada su otkrili  Spice otok i zajedno s Nizozemcima imali su monopol na ovu mirodiju sve do 18 stoljeća. Danas se ova biljka uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanci, Madagaskaru, Zanzibaru.

Iako je klinčić danas najviše poznat kao začin, on ima brojna ljekovita svojstva. Tradicionalni kineski liječnici koriste klinčić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proljeva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.

 Znate li da uljem klinčića kada ga umasirate u desni možete olakšati zubobolju. Stomatolozi su u nekada koristili ulje klinčića kao oralni anestetik. Također su ga koristili za dezinfekciju korijenskih kanala zuba, a grgljanje razrijeđenog ulja ili žvakanje pupova klinčića ublažava grlobolju. Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomiješanih s vodom, zaustavit će povraćanje, a infuzija - mučninu.

Klinčić sadrži eugenol, kariofilen , koji imaju jaka antimikrobna svojstva i antibakterijska svojstva pa se koriste u borbi s mnogim bakterijama i gljivicama, a ubija čak i parazite.

Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Ima pozitivne učinke na želučanu sluznicu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, djeluje protiv povraćanja i nadutosti te općenito potiče pravilan rad probavnog sustava

U narodu se smatra da otapanje dvaju cijelih klinčića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom, a za one znatiželjne treba naglasiti da je ovaj začin i afrodizijak.

Ljekovito djelovanje klinčića:
poboljšava probavu
pomaže kod infekcija dišnih putova
ublažava zubobolju
uništava bakterije, gljivice i parazite
prirodni je antioksidans
pomaže u liječenju gljivičnih infekcija
ima svojstva antiseptika i anestetika
pomaže kod gihta


Povratak