Čudotvorni maslačak

Volite li maslačak? Ova široko rasprostranjena biljka raste na svim područjima, od nizinskih do visokoplaninskih, često u velikom broju po travnjacima, livadama, vrtovima, proplancima. Maslačak se od davnina rabi kao ljekovita biljka. Već su stari Grci i Rimljani znali za mnoga ljekovita svojstva, a zapise o primjeni maslačka pronađeni su i kod arapskih liječnika. U 17. stoljeću Talijani koriste ovu biljku kao povrće, a poslije Napoleonskih ratova siromašni slojevi se prehranjuju s njom. 

Ova samonikla biljka koristi se cijela, zajedno s korijenom. Uoči cvatnje skuplja se cijela biljka, a ujesen samo korijen. Umjesto škroba biljka stvara inulin (polifruktozid) čiji se sadržaj mijenja tijekom godine. U proljeće u biljci prevladavaju gorke tvari seskviterpenske kiseline i odgovarajući esteri. Izolirani su triterpenski alkoholi, flavonoidi, fitosteroli, mineralne tvari s približno 5% kalijevih soli.

Zbog svog sadržaja upotreba maslačka je višestruka. On pospješuje funkcije jetre, bubrega i gušterače, djeluje pri smetnjama istjecanja žuči, te pospješuje lučenje mokraće zbog velike koncentracije kalijevih iona. Omogućava bolju prokrvljenost vezivnog tkiva, a time povoljno djeluje na bolesti mišića, zglobova i gihta, a odličan je i za celulit. Gorke tvari iz maslačka djeluju pri funkcionalnim smetnjama u području želuca i crijeva (nadutost i lijena crijeva), te otvaraju apetit.

Maslačak je jako cijenjen u pučkoj medicini jer se s ovom biljkom liječe mnoge bolesti unutrašnjih organa, različite upale te kožne bolesti. Mnogi i danas priređuju maslačkov sirup (od cvjetnih glavica) koji se preporuča za pročišćavanje sluznice dišnih i probavnih organa. Od cvjetnih glavica priprema se i maslačkov med koji u mnogome nalikuje pravom medu. Nijemci i Englezi rade i maslačkovo vino, nabrani cvjetni pupoljci kisele se u octu i koriste poput kapara, no najčešće se, jednostavno, samo naberu mladi listovi i od njih se napravi salata.

A znate li da prženi i mljeveni korijen maslačka može poslužiti umjesto kave?? Probajte, možda vam se svidi!

Vjerujemo da će se ovo proljeće maslačak naći i na vašem stolu u mnogim svojim varijacijama!


Povratak