Loša prehrana i želučani problemi

mr. sc. Danijela GašparovićSvi znamo da nepravilna i loša prehrana može prouzročiti mnoge probavne smetnje i bolove u želucu. Ako tome još dodamo nikotin i alkohol, zdravlje našeg probavnog sustava zaista može biti narušeno. 

Ako imate problema s probavom ili se s vremena na vrijeme prejedete, odlično će vam doći naš Gastroval koji sa svojom idealnom kombinacijom artičoke, maslačka, mente i kamilice djeluje povoljno na želudac, na jetru i žuč. Pomaže pri probavi masnoća, poboljšava rad jetre i žučnog mjehura, stimulira mokrenje i iz krvi odstranjuje mokraćnu kiselinu, pomaže pri liječenju žutice, kongestije i ciroze jetre. 

Danas Vam uz naš Gastroval, dajemo i odličan savjet što napraviti ako imate probleme s žgaravicom, povećanom kiselinom ili refluksom. Za ovakve tegobe pomoći će Vam đumbir.

Studija objavljena u časopisu Molecular Research and Food Nutrition (2007. godine) govori o tome kako su istraživači u borbi protiv čira i bakterije Helicobacter plyori (jedan od glavnih uzročnika čira, pored oksidativnog stresa i nesteroidnih protuupalni lijekova) uspoređivali sastojke đumbira (ginger-free phenolic (GRFP) i ginger hydrolysed phenolic (GRHP)), te konvencionalnih lijekova (koji većinom djeluju tako da blokiraju protonsku pumpu u želucu). Zanimljivo je da đumbir na stjenke želuca djeluje kompleksnije. Umjesto da samo blokira produkciju želučane kiseline (a time i isključivanje proteolitičkih enzima i veći rizik od infekcije), đumbir sprječava refluks kiseline i sadrži moćan proteolitički enzimi usporediv s razvikanom papajom. Istraživači navode kako se korijen đumbira može koristiti kao "potencijalno više stupanjski blokator protiv čira."

Osim što liječi žgaravicu, đumbir imai antibakterijska, antivirusna i antiparazitska svojstva i odličan je u prevenciji gripe i prehlade.

Više o ovom istraživanju možete pogledati na: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17295419

Povratak