Gotu kola odlična protiv celulita

mr. sc. Danijela Gašparović

Gotu kola (Centella asiatica), je autohtona biljka koja raste u suptropskim i tropskim klimama. Biljka ima dugu povijest korištenja u ayurvedskoj medicini i široko se vjeruje da pomaže usporiti proces starenja. Korištena je kao ljekovita biljka već tisućama godina u Indiji, Kini, Indoneziji za zacjeljivanja rana, poboljšavanje mentalne jasnoće i liječenje kožnih bolesti kao što su psorijaza i gubu. Odlična je za bolju koncentraciju i pamćenje, no jednako tako je savršena u borbi protiv celulita.

Gotu kola bogata je flavonoidima, koji prema časopisu European Journal of Dermatology, potiću sintezu kolagena i tako pojačavaju potporne strukture kože, a ujedno jačaju tonus krvnih žila i poboljšavaju cirkulaciju.

Studije su pokazale da svakodnevno uzimanje ove biljke ne samo da će se smanjiti masne stanice, pogotovo na stražnjici i bedrima, (redukcija adipocita) već će se i reducirati ružna vlakna između masnih stanica i(nter-adipocit fibroze).Gotu kola značajno poboljšava i biomehanička svojstva kože (rastezljivost i čvrstoća), te pojačavaju limfnu drenažu.

Gotu kola  poboljšava i cirkulaciju u malim krvnim žilama. U jednoj studiji 30 bolesnika s  mikroangiopatijom (pogotovo kod bolesnika koji imaju dijabetes gdje je značajnije smanjen protok kroz kapilare) u 6 mjeseci je uzimalo dva puta po 60 mg ekstrakta ove biljke. Nakon šest mjeseci liječenja, ovi bolesnici su imali značajna poboljšanja u izmjerenim mikrocirkularnim  vrijednostima, a i smanjio se curenje iz kapilara.

Uobičajena doza je dva puta po 60 miligrama suhog ekstrakta. Neke od preporuka kažu da se nakon 6 tjedana napravi pauza od 2-3 tjedna. Osobe koje imaju bolesnu jetru trebaju izbjegavati ovu biljku.

Za borbu protiv celulita možete ju kombinirati s ginko bilobom te uljem nočurka.

Uživjate u ljetu!


Povratak