Prirodom do dobre probave

mr. sc. Danijela Gašparović

Pijete li kefir? Možda ste zaboravili na ovaj osvježavajući, zdravi napitak kojeg mnogi ljudi vrlo rijetko koriste u svojoj prehrani.

Kefir (na turskom "köpürmek" zači "pjeniti se") je gusti mliječni napitak koji se sastoji od ugljene kiseline i etilnog alkohola, a potiče sa Kavkaza. Mliječni kefir nastaje tako što se kravlje, ovčje ili kozje mlijeko stave grumenčići kefira, (simbioza između velikog broja dobrih, mlječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca) i tako ostavi jedan do dva dana. Pri tome se mlijeko fermentira. Optimalna temperatura je od 10°C do 25°C. Sadržaj alkohola može varirati od 0,2 do maksimalno 2%. Masti i proteini odgovaraju sastavu mlijeka koje se koristi. Takav kremasti napitak ima kiselkast okus.

Sadrži sojeve korisnih bakterija i gljivica koje  kefiru daju antibiotska svojstva . Ovaj prirodni „antibiotik" napravljen od mlijeka sadrži potpuno različite mikroorganizme od običnog jogurta. Čak neki pojedinci koji ne podnose laktozu  piju kefir. Kefir se također može napraviti od kokosove vode iz zelenog kokosa. To je čak i bolje za one netolerantni na laktozu ili alergični na mliječne proizvode

Kefir je posebno dobar za smanjenje šećera i ugljikohidrata, odličan je i za ravnanje trbuha , čisti jetru i endokrini sustav. To će vam dati veliku energiju i ogromnu moć iscjeljivanja.

Korisne bakterije pomažu kontroli patogenih, loših bakterija , kvasaca i parazita. Također, čisti crijeva zbog svoje blago laksativno učinaka. Dobre bakterije će se stvoriti mliječnu kiselinu koji uravnotežuje pH razinu tijela, vrlo bitnu za očuvanja zdravlja.

Neka istraživanja pokazuju da čir želuca uzrokovan Helicobacter pylori bolje reagira na tretman kefira nego antibiotika.

Kefir sadrži minerale, proteine i aminokiseline kao i biotin, vitamin B6, B12, B1 i vitamina K koji pomažu smirivanju živčanog sustava  i nesanicu.

Koristite svakodnevno kefir, a vašoj probavi možete dodatno pomoći uzimajući  i GASTROVAL- artičoka, maslačak, menta i kamilica!


Povratak